Hej och Välkommen till min blogg, jag är fotograf och och verksam i Örebro. I min blogg kommer jag att publicera aktuella sessioner, erbjudande, tips och tricks osv. Är det nåt du undrar är det bara att kontakta mig.

spädbarnsfotografering

July 31, 2016  •  Leave a Comment

Naturligt ljus studio

Idag provade jag mitt nya hörn för spädbarnsfotografering. Eftersom jag jobbar mycket med naturligt ljus höjde jag upp ”scenen” till samma nivå som fönstret. Resultat blir ett fantastiskt mjukt och fint ljus som passar perfekt för barn och bebisar.

micfoto.se din fotograf i Örebro För att uppnå så mjukt och diffust ljus som möjligt i min naturligt ljus studio i Örebro. Använder jag flera lager av vitt tyg framför fönster.  Är de en molnig dag så behövs inte ljuset att diffusera, molnen tar hand om det då.

Som fotograf hade jag önskat en Nordorienterad naturligt ljus studio. Men även om det blir lite krångligare med en söderorienterad studio finns det några fördelar;  ljuset är mer direkt och då är det ljusare på vintern, vilket gör mitt jobb betydlig enklare då.

Snart kommer flera bilder från dagens fotograferingen.


Att välja kamera ( del 1)

July 25, 2016  •  Leave a Comment

Fotokurs

Att välja din första systemkamera ( del 1)

I del 1 kommer jag att beskriva lite om de 3 största kameragrupper. Nybörjare, entusiast och proffskameror.

Det finns redan många bra guider på internet som hjälper dig att välja den kamera som passar dig och dina behov. Mitt mål  är att försöka förenkla det hela och skriva om vad jag tycker är det viktigaste att tänka på när du ska välja din första systemkamera.

Märke.

Det spelar enligt mig absolut ingen roll alls om du köper Canon, Sony eller Nikon. Alla kända märken idag producerar otroligt bra bildkvalitet. Eftersom jag själv äger ett system från Nikon, kommer jag kanske att nämna Nikon lite oftare men endast för att jag kör och kan detta system bäst.

Pris.

Prisen är för de flesta av oss en avgörande faktor när vi väljer våran första kamera och vi kommer att dela systemkamerorna i 3 prisklasser.

1) Instegsmodellerna ( nybörjare)

Den billigaste och enklaste varianten av systemkameror. Dessa modeller är inriktade för nybörjare och har oftast enklare inställningar med s.k. motivtyper  (porträtt, landskap, barn, sport, närbild, nattporträtt) som hjälper dig att komma igång snabbt och utan att du behöver ha kunskap om de professionella lägena. De har också oftast en mindre s.k. APS-C sensor även kallas för DX format. Storleken på sensor är en viktig punkt och jag kommer att skriva mer om det i del 2 .

Här kommer ett fåtal andra punkter som är värda att tänka på.

Enklare byggd, inte lika tålig och stabil som proffshusen samt sämre väderskydd.
Enklare och färre autofokuspunkter med sämre prestanda än de dyrare modellerna.
Mindre inställningsmöjligheter med färre spakar och rattar, de inställningarna finns, men du måste gå in i menyn för att hitta de.

Prislappen för instegsmodellerna ligger runt 5 – 7 tusen lappar.

2) Semiproffs / entusiast

Kamerorna i semiproffs segment har inte längre de enklare motivtyperna (porträtt, landskap, barn, sport, närbild, nattporträtt).

Har fler spakar och rattar för att snabbare komma åt inställningarna.
Kamerorna är tåligare och ofta även vattentåliga ( till en viss del) .
Fler autofokuspunkter med snabbare autofokus.

Här hittar du både kameror med den mindre APS-C sensor men även s.k. Full format sensor, även kallas för FX format. ( mer om det i del 2).

Prislappen ligger  mellan 8000 upp till ca 15.000 kr.

3) Proffs

Kamerorna i proffskategorin är byggda för att hålla länge, tåliga mot både damm och vatten. Slutarens livslängd kan vara det dubbla jämfört med de billigare modellerna. Med den professionella fotografen i tanken ska dem vara s.k. arbetshästar och klarar av tuffa miljöer.

Den snabba och säkra autofokusen och dess förmåga att ta många bilder per sekund gör det attraktiv för t.ex. sportfotografer.

Oftast har kamerorna i proffskategorin en full format sensor, men inte alltid. Nikon har nyss släppt den nya proffskameran Nikon D500 som har en mindre APS-C sensor ( DX format) , i del 2 kommer vi att jämföra DX och FX sensor och vilken är mest lämpad till den typ av fotografi du är mest intresserad av. (märke som Olympus använder sig av s.k. 4/3 sensorer)

Proffskamerorna kostar mellan 20 och 70 tusen kr. Och är därför kanske inte den första kamera man köper som nybörjare.

Det går dock idag att köpa begagnade proffskameror till samma pris som instegs- och entusiastskameror.

Mediumsformatskameror kommer jag inte att skriva om här. Bara nämna att sensorn är ännu större än fullformat och att de kostar lika mycket som en ny bil. Inget man går o köpa som första kamera med andra ord.

Slut på del 1.


35mm del 2

July 16, 2016  •  Leave a Comment

35mm del 2

I förra blogginlägget testade jag Nikons 35mm DX objektiv på min Nikon D700, en fullformatskamera. Testet visade att det var fullt möjligt att använda denna DX lins med lite justeringar i efterbehandling. ( se första del av testet här

Testet hade dock inte varit komplett utan att  prova denna lins/kamera kombinationen i en fotosession med en modell.

I onsdags hade jag och Ruth, en modell från Falun, planerat en s.k. TFP fotosession. ( TFP betyder samarbete mellan fotograf / modell / sminkös för att skapa nya portfoliobilder).

En sådan fotosession är ett perfekt tillfälle att experimentera och prova nya grejer.

Vi tog bilen och åkte från Örebro till Nora och längs Bergslagsleden på jakt efter nya fina ställen att fotografera. ( Halleluja för GPS , utan denna fantastiska uppfinning skulle vi fortfarande leta)

Kalkbrottet i Uskevi var ett av de ställen vi hittade och det gav mig den perfekta bakgrunden för att testa objektivet. 35mm är en brännvidd som är perfekt för att kombinera landskap med porträtt.

micfoto.se din fotograf i Örebro

Ruth var väldigt modig och badade i det kalla kalkbrottet, en molnig dag var perfekt för att skapa lite ”drama” i bilden.

 

Denna panoramabild består av 3 bilder. Det är väldigt sällan att jag kombinerar panorama med porträtt, men utsikten var gjort för det.

Här kan du lära dig hur du skapar en panoramabild i Lightroom och Photoshop

 

Slutsats

-Först måste vi komma ihåg att DX objektivet 35mm 1.8 G är en objektiv som har fått jättebra recensioner och som kostar runt 2.000 kr ny ( du kan hitta den för runt 1 tusenlapp begagnad)

Nikons 35mm alternativ för fullformat kostar 19.000 kr. nytt, nästan 10 gånger så mycket. Visst är den lite ljusstarkare, 1.4 istället för 1.8 ( 2/3 av ett steg), och det är ett grymt professionellt objektiv.

(jag kan också nämna att Sigma producerar en 35mm 1.4 som jag har hört talas om är grymt och som kostar ”bara” 8.000 kr. )

Om du lever på fotografi och om 35mm är en viktig brännvidd för dig, skulle jag så klart rekommendera att du köper Sigma eller Nikons alternativ.

Men om du, som jag, använder enbart 35 mm för gatufotografi och för  porträtt i landskapsmiljö då och då. Om du kan nöja dig med 80-90% av bildkvalitén som ett mycket dyrare objektiv skulle ge,  så är detta objektiv ett fantastiskt prisvärt alternativ för din fullformatskamera. ( speciellt om du kan hitta den begagnad).


35mm

July 09, 2016  •  Leave a Comment

Nytt liv i gammalt objektiv


År 2009 köpte jag min första kamera, en Nikon D5000 , som då var Nikons instegskamera.
Det första objektivet som jag köpte till kameran var en Nikon 35mm 1.8 , ett skarpt och ljusstarkt objektiv som är prisvärt och billigt. Detta objektiv är utformat för användning tillsammans med Nikons kameror i DX-formatet ( DX-format har mindre sensorer och ger beskärningsfaktor 1.5X , en 35mm på en kamera med DX-format ger ungefär samma brännvidd som en 50 mm på en kamera med FX-format s.k. fullformat).  Se första bilden i inlägget.
När jag senare började jobba med porträtt och gick över till fullformatet, la jag objektivet på hyllan. En lins som är utformat att använda med DX-format ska inte gå att använda med fullformatskameror….tills jag läste en artikel som visade att just dettaa objektiv gick att använda med FX-kameror med lite justering. Jag bestämde mig att testa själv, jag satte objektivet på min Nikon D700 och gick runt och fotade i Örebro.

 

Första bilden visar att man får en kraftig vinjett som gör bilden oanvändbar som den är. Min Nikon D700 har en funktion som kan beskära bilden automatisk till DX-formatet när ett DX objektiv används , men man får en beskärd bild med samma mått som den vita rektangeln visar och ger en brännvidd på 50mm ( 52,5) . Inte vad jag är ute efter, jag har redan en 50mm objektiv.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

 

 

Nästa steg tog jag en bild på den blåa himlen för att lättare kunna skapa en förinställning i Lightroom.

 

1. Bild direkt ur kameran, den innehåller en kraftig vinjett.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

 

2. I Lightroom finns det en inställning för objektivkorrigeringar, den hjälper lite men inte så mycket

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

3. Jag fortsatte att justera inställningarna manuellt tills jag blev nöjd med resultatet och skapade en förinställning.  Som ni ser är vinjetten nu borta.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

 

Tillbaka till bilden på slottet och se hur förinställningen funkar på denna bild.

1.Utan förinställning.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

 

2. Med förinställningen jag skapade. Ja, jag kan nu utan problem använda detta objektiv på fullformat. Det är dessutom ett lätt och litet objektiv som är enkelt att ta med sig överallt.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

Eftersom 35mm är en perfekt brännvidd för gatufotografi och turistbilder på monument och städer passade jag på att skapa ett par förinställningar som påminner om vykort från 70-80 talet. 


3.Med förinställningen ”Old postcard” som jag skapade i Lightroom.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat


Här kommer fler bilder som jag har fixat med hjälp av dessa 2 förinställningar. Med bara 2 klick kan jag nu förvandla en oanvändbar bild till ett fint vykort :)

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat
örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat
örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat
örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat
örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat



Jag satte även objektivet på hårt prov och skapade panoramabilder med samma metod som jag använder i förra blogginlägget ( se här)

På grund av den starka vinjetten i originalbilderna , var jag tveksam om lightroom skulle klara av uppgiften, men det var inga problem.

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

Denna bild består av 8 bilder i stående format.

 

örebroörebrobild tagen med 35mm dx objektiv på fullformat

Denna bild består av 12 bilder i stående format , 3 rader med 4 bilder på varje rad.







 


Panoramabild

July 04, 2016  •  Leave a Comment

Skapa en panoramabild med din systemkamera.

I förra veckan åkte jag till Stockholm från Örebro för att jag skulle till Belgiska ambassaden, Jag behövde förnya mitt pass. Jag passade på att leka turist i några timmar.

-Med mig hade jag min gamla Nikon D700 och en 85mm lins. 85 mm är en jättebra brännvidd för porträtt, men inte så bra för turistbilder på städer och monument.

-Vad man kan göra då, om man vill få en breddare vy än vad man får med bara en bild? Skapa en panoramabild av flera bilder.

Här kommer en liten guide på hur jag brukar göra. Denna guide riktar sig till dig som är nybörjare inom fotografi och bildredigering, Du behöver en systemkamera och Lightroom och/eller Photoshop.

1. Först sätter jag min kamera på bländarprioritet med en bländare på F/8 (ett skärpedjup som ger skärpa över hela bilden) och mäter exponeringen, tar en bild och kolla om bilden är korrekt exponerad. I detta fall fick jag en korrekt exponering med en slutartid på 1/1250 s , en bländare på F/8 och en ISO på 400 ( som på Nikon D700 ger brusfria bilder)

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se
2. Nu sätter jag min kamera på manuellt läge ”M”, och ställer in slutartiden, bländaren och Iso med exakt samma värde som på bilden jag nyss tog.
3. Jag fokuserar nu på en punkt ungefär en tredjedel in i bilden ( det bästa sättet att få hela bilden i fokus)
4. Nu är det viktigt att sätta kameran på Manuellt fokus innan du börjar ta bildsekvensen.
5. Jag brukar ta min bildsekvens från vänster till höger genom att panorera och hålla kameran så rak som möjligt , så att horisonten ligger på samma ställe i samtliga bilder. Här är det viktigt att bilderna överlappar varandra med minst en tredjedel, Annars kan bildredigeringsprogrammet få svårt att skapa panoramabilden.
Här är hela bildsekvensen, den består av 7 bilder.

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se

För att sätta ihop bilderna kommer du att behöva ett bildredigeringsprogram som Lightroom eller Photoshop. Jag visar här hur du skapar Panoramabilden i Lightroom cc 2015 som har fördelen att skapa en panorama bild som fortfarande är i RAW format. Liknande funktion finns i Photoshop.

1. Markera samtliga bilder och välj meny ”Foto” – ”Fotosammanfogning” – ”Panorama”

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se

2. I panoramaalternativ väljer jag ”Perspektiv" och avmarkerar ”beskär automatiskt”. Jag kommer att beskära bilden senare i Photoshop. Till slut klickar jag på knappen ”sammanfoga”

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se

3. Nu importerar jag bilden i Photoshop och lagar de tomma område i himlen genom att klona eller att förlänga himlen.

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se

4. Jag redigerar till slut bilden tills jag är nöjd med resultatet.

En panoramabild lämpar sig perfekt som omslagsbild på Facebook , det du behöver göra är att beskära bilden med proportioner 8:3 och spara bilden.

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se

panoramabildpanoramabildPanoramabild på Stockholm, skapat av MicFoto.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archive
January February March April May June (1) July (1) August (1) September (1) October (1) November (1) December
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December