Idag provade jag mitt nya hörn för spädbarnsfotografering. Eftersom jag jobbar mycket med naturligt ljus höjde jag upp ”scenen” till samma nivå som fönstret. Resultat blir ett fantastiskt mjukt och fint ljus som passar perfekt för barn och bebisar.
För att uppnå så mjukt och diffust ljus som möjligt i min naturligt ljus studio i Örebro. Använder jag flera lager av vitt tyg framför fönster. Är de en molnig dag så behövs inte ljuset att diffusera, molnen tar hand om det då.
Som fotograf hade jag önskat en Nordorienterad naturligt ljus studio. Men även om det blir lite krångligare med en söderorienterad studio finns det några fördelar; ljuset är mer direkt och då är det ljusare på vintern, vilket gör mitt jobb betydlig enklare då.
Snart kommer flera bilder från dagens fotograferingen.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
I förra veckan åkte jag till Stockholm från Örebro för att jag skulle till Belgiska ambassaden, Jag behövde förnya mitt pass. Jag passade på att leka turist i några timmar.
-Med mig hade jag min gamla Nikon D700 och en 85mm lins. 85 mm är en jättebra brännvidd för porträtt, men inte så bra för turistbilder på städer och monument.
-Vad man kan göra då, om man vill få en breddare vy än vad man får med bara en bild? Skapa en panoramabild av flera bilder.
Här kommer en liten guide på hur jag brukar göra. Denna guide riktar sig till dig som är nybörjare inom fotografi och bildredigering, Du behöver en systemkamera och Lightroom och/eller Photoshop.
1. Först sätter jag min kamera på bländarprioritet med en bländare på F/8 (ett skärpedjup som ger skärpa över hela bilden) och mäter exponeringen, tar en bild och kolla om bilden är korrekt exponerad. I detta fall fick jag en korrekt exponering med en slutartid på 1/1250 s , en bländare på F/8 och en ISO på 400 ( som på Nikon D700 ger brusfria bilder)
2. Nu sätter jag min kamera på manuellt läge ”M”, och ställer in slutartiden, bländaren och Iso med exakt samma värde som på bilden jag nyss tog.
3. Jag fokuserar nu på en punkt ungefär en tredjedel in i bilden ( det bästa sättet att få hela bilden i fokus)
4. Nu är det viktigt att sätta kameran på Manuellt fokus innan du börjar ta bildsekvensen.
5. Jag brukar ta min bildsekvens från vänster till höger genom att panorera och hålla kameran så rak som möjligt , så att horisonten ligger på samma ställe i samtliga bilder. Här är det viktigt att bilderna överlappar varandra med minst en tredjedel, Annars kan bildredigeringsprogrammet få svårt att skapa panoramabilden.
Här är hela bildsekvensen, den består av 7 bilder.
För att sätta ihop bilderna kommer du att behöva ett bildredigeringsprogram som Lightroom eller Photoshop. Jag visar här hur du skapar Panoramabilden i Lightroom cc 2015 som har fördelen att skapa en panorama bild som fortfarande är i RAW format. Liknande funktion finns i Photoshop.
1. Markera samtliga bilder och välj meny ”Foto” – ”Fotosammanfogning” – ”Panorama”
2. I panoramaalternativ väljer jag ”Perspektiv" och avmarkerar ”beskär automatiskt”. Jag kommer att beskära bilden senare i Photoshop. Till slut klickar jag på knappen ”sammanfoga”
3. Nu importerar jag bilden i Photoshop och lagar de tomma område i himlen genom att klona eller att förlänga himlen.
4. Jag redigerar till slut bilden tills jag är nöjd med resultatet.
En panoramabild lämpar sig perfekt som omslagsbild på Facebook , det du behöver göra är att beskära bilden med proportioner 8:3 och spara bilden.