Hej och Välkommen till min blogg, jag är fotograf och och verksam i Örebro. I min blogg kommer jag att publicera aktuella sessioner, erbjudande, tips och tricks osv. Är det nåt du undrar är det bara att kontakta mig.

Bröllop på Myrö slott

June 29, 2016  •  Leave a Comment

Bröllopsfotografering på Myrö slott

För ett par veckor sedan fick jag nöjet att fotografera ett bröllop på Myrö slott. Det är ett fantastiskt ställe för en bröllopsfest och ett drömställe för en fotograf. Många fantastiska rum och vi fick i stort sätt fotografera överallt i bostaden.

Lite fakta om Myrö slott:

Bostad

-Myrö gård, som numera kallas Myrö slott, ligger vid Hjälmaren, sex kilometer norr om Örebro. Själva huvudbyggnaden brann ned i början av 1700-talet men byggdes upp igen efter gamla ritningar som hittades i källaren. Kakelugnens skapare, arkitekt Carl Johan Cronstedt, ledde arbetet. På Myrö finns en kakelugn i varje rum och ingen av dem är den andra lik. (källa DN, Bostad 2011-12-03)

Historia

-Myrö (under medeltiden Myra) och Ulriksberg i Längbro socken har tillhört Vårfruklostret i Örebro. Egendomen kom genom Gustav Vasas reduktion 1527 till kronan. Det ägdes i början av 1500-talet av Sigrid Eskilsdotter Banér. Efter hennes död 1528 tillföll det dottern i andra giftet, Kristina Nilsdotter (Gyllenstierna). Hennes son Gustav Johansson (Tre Rosor) ägde Myrö efter henne. Under senare hälften av 1600-talet ägdes det av riksskattmästaren Seved Bååth och hans son. Sedan medlemmar av släkterna Ribbing, Wachtmeister och Spens innehaft egendomen, köptes den 1754 av dåvarande översten, sedermera riksrådet Pehr Kalling (1700–1795), som gjorde Myrö till fideikommiss och uppförde den nuvarande huvudbyggnaden. Namnet Myrö kommer av Myrom 1291, en dativform av myr (myre). Ändelsen har senare blivit -ö. ( källa – Wikipedia) 

 

bröllopsfotograferingbröllopsfotografering
Myrö slott, från baksidan. 

Här kommer några bilder från själva porträttsessionen, vi hade hela bostaden för oss själva i 2 timmar; riktigt kul.

bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro

 

bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro

I bröllopssviten  På Myrö finns en kakelugn i varje rum och ingen av dem är den andra lik.
bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro
bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro
Stora och fantastiska speglar fanns det gott om. En av mina favoritbilder från dagen.
bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro
Dags att kapitulera, drottningen är starkast.
bröllopsfotograferingbröllopsfotograferingmicfoto.se din bröllopsfotograf i Örebro
Glada tärnor och marskalkar i en av Örebro läns finaste allé och som leder till Myrö slott. 

 


Lightroom och Instagram Plugin

June 22, 2016  •  Leave a Comment

Lightroom/Instagram Plugin

En god nyhet för dig som använder Lightroom och Instagram. Du kan nu publicera dina bilder direkt från Lightroom till Instagram med bifogade hashtags och text.

Förut har det varit lite krångligt för oss fotografer att publicera bilder tagna med systemkamera på Instagram. Det sättet jag använde mig av var att först spara bilden på Dropbox för att sen ladda ner den från Instagram appen. Det går ganska bra, men det krävs några extra steg som tar tid.

En ny Lightroom plugin är nu tillgänglig och funkar utmärkt.

Jag har nedan skapat en liten guide som visar hur det går till.

Denna plugin är gratis, men tycker du om den kan du köpa en licens för 10$. 

blogbloglightroom instagram plugin

Här hittar du hemsidan http://www.lrinstagram.com/

blogbloglightroom instagram plugin

Klicka på "Download Here" och spara filen ( en zip fil) på datorn, packa sen upp filen i en mapp på din dator.

blogbloglightroom instagram plugin

Öppna sen Lightroom, klicka på meny "Arkiv", sen på Plugin-hantering

blogbloglightroom instagram plugin

Klicka sen på "Lägg till" knappen...

blogbloglightroom instagram plugin

...och leta efter mappen där du packade upp Zip filen.

blogbloglightroom instagram plugin

Plugin finns nu under "Publiceringstjänster i lightroom, i Plugins inställningarna logga in på ditt instagram konto ( det går bra att registrera flera konto) 

blogbloglightroom instagram plugin

Du kan välja att tvinga plugin att beskära bilden för instagram, annars som default lägger plugin vita kanten runt bilden så du slipper beskära bilden.

blogbloglightroom instagram plugin

Nu är det bara att dra och släppa en bild i LR/instagram publiceringstänsten

blogbloglightroom instagram plugin

I metadata fyll i texten och dina #hashtags....

blogbloglightroom instagram plugin

Et voila.... ett superbra verktyg.

 


Fotokurs den 13 Juli

June 06, 2016  •  Leave a Comment

Fotokurs den 13 Juli

Hej! Nu har jag äntligen fixat datumet till min första workshop här. Workshopen blir tvådelad, där man kan välja att vara med på ena dagen, eller båda. Anmälningar görs via mejl [email protected]. Ni kan även kontakta mig för frågor via facebook-meddelande.

Workshop del 1 – Modellfotografering Onsdagen den 13 juli, kl 13.00 – solnedgång Modellfotografering med Ronja Rothe Vi samlas vid min studio och tar oss gemensamt ut till första platsen/location. Vi kommer att vara på olika platser runt Örebro. Vi avslutar dagen med bikinibilder i solnedgången vid Lekens sjö (så länge vädret tillåter detta).

Kursen behandlar följande delar: – Naturligt ljus, vi lär oss att hantera olika ljusförhållanden, även de mindre bra. – Små blixtar/speedlights. Man behöver inte spendera tiotusentals kronor på professionella ljus och ljusformare för att skapa bra bilder. 2 eller 3 billiga speedlights och ett billigt paraply kan räcka för att få jättefina och professionella bilder. Här lär vi oss att använda speedlights manuellt. – Vi kommer att diskutera frågor kring modeller, kommunikation, posering, osv…

Max antal deltagare: – 4 deltagare Jag vill att alla deltagare ska få tillräckligt mycket tid att fotografera och få den uppmärksamhet denne behöver, därmed tar jag bara emot fyra deltagare per workshop. Blir det fullbokat finns även möjlighet att boka den 16 och 23 Juli.

Nivå: – Nybörjare/viss erfarenhet inom modellfotografering, naturligt ljus och speedlights.

OBS!! Om vädret inte skulle tillåta att fotografera utomhus, kommer kursen att få ett liknande upplägg, fast i min studio (naturligt ljus med fönsterljus och studioblixt för nybörjare).

Workshop del 2 – Redigering i Photoshop Torsdagen den 14 juli, kl 09.00 – 15.00 Photoshop och bildredigering/retuschering. Jag går igenom mitt flöde i Lightroom och Photoshop och retuscherar några bilder live. Jag visar tips och trix och berättar vad som är viktigt vid redigering. Vi är i min studio. Deltagare som är med på workshop del 1 har förtur till del 2, men finns plats kan även andra delta vid detta tillfälle.

Max antal deltagare: – 4 deltagare

Nivå: – Deltagaren ska ha erfarenhet av att arbeta i Photoshop, men behöver inte ha arbetat med retusch sen tidigare.

Pris: – Workshop del 1: Modellfotografering, 3 000 kr inkl moms – Workshop del 2: Bildredigering i Photoshop, 1 500 kr inkl moms

Vi bjuder på kaffe/te och kakor under dagen, men maten får ni själva ansvara för (för de som vill går vi till en restaurang i närheten av där vi är).

Här kommer några bilder tagna med samma metoder som workshopen innehåller.


micfoto.se din fotograf i Örebro
Några bilder tagna med enbart naturligt ljus, eller med hjälp av små blixtrar 

Fotokurs

May 31, 2016  •  Leave a Comment

Fotokurs om naturligt ljus

Här kommer några bilder tagna av mig på min senaste 2 dagars workshop som handlade till mesta dels om fotografering med naturligt ljus, men även om att belysa med enkla och billiga medel som små blixtrar och reflexskärmar. Dag 2 handlade om bildredigering i Lightroom och Photoshop.

Som fotograf är det viktigt att veta hur man hanterar olika situationer med olika ljusförhållanden, att t.ex fotografera mitt på dagen en solig sommardag kan vara knepig om man inte vet hur man gör. Det är en situation som bröllopsfotografer ofta möter.

Att ”se” ljuset och kunna skilja mellan bra och dåligt ljus, interaktion mellan fotografen och modellen var också en del av kursen.

Dag 2 satte vi oss och gick igenom mitt flöde och efterbehandlingsprocessen. Att välja de bästa bilderna , förbereda bilderna i Lightroom och retuschera dem i Photoshop.

Denna kurs var andra delen av en kurs som beställdes i Oktober 2015 av en fotograf från Uppsala och därför annonserades den inte på min hemsida.

Jag kommer att köra en liknande kurs för flera deltagare i juli 2016 , fler detaljer kommer snart  på min hemsida, men även på en dedikerad Facebook sida för mina kommande kurser. Gilla gärna den här: https://www.facebook.com/miguelcolinetworkshops/

WorkshopWorkshopmicfoto.se din fotograf i Örebro

3 bilder tagna med endast naturligt ljus. Modellen för kursen var Emma Bernhardsson från Linköping. 

Platserna hittade vi runt Örebro.

 


Fototräff

May 12, 2016  •  Leave a Comment

Fototräff i Karlslund, Örebro.

I lördags deltog jag i en fototräff organiserad av några kollegor. Den pågick hela dagen och vi hade verkligen tur med vädret.

Vi var ungefär 20 stycken, en blandning av fotografer, modeller och sminköser/hårstylister. En riktig kul dag.

Fototräffar är perfekta tillfällen att knyta nya kontakter, och att öva sina färdigheter. Nya fotografer får tillfälle att fotografera modeller och få bra bilder till sin portfolio. Samma sak gäller modeller och sminköser.

Mer erfarna fotografer delar med sig av sina kunskaper och en del fotodiskussioner förekommer. Vi fotografer är i allmänhet rätt så nördiga, så det diskuteras även mycket prylar.

Här kommer några bilder som jag tog på fototräffen. Hoppas ni gillar dem.

Bild 1: steam Punk tema med Candie Jean Bluemel som modell, Bild 2: Fashion porträtt med Momme Soltani som modell.

Bild 3: Svartvitt porträtt med Hanna Eckerwall som modell, Bild 4: färgporträtt med Amanda Malm som modell.

Sminkös på träffen var : Maria Lekardal

 

Archive
January February March April May June (1) July (1) August (1) September (1) October (1) November (1) December
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December